Välj en sida

Forsknings- och projektberättelser

Innehållet laddas till sida efter att ha accepterat kakorna
Koko näyttö

LUVYs forsknings- och projektberättelser

Västra Nylands vatten och miljö rf:s (LUVY) sakkunniga och fältmästare gör provtagningsfärder i olika delar av Västra Nyland, där målet är yt- och grundvatten, sjöar åar och havsområdena. Våra fältmästare, som länge jobbat i branschen, känner till många sådana avkrokar i våra vattendrag, dit inte alla av oss någonsin kommer. I fält är man ibland i snöslask och även under den strängaste köldperioden, men ibland också i solsken, på de större sjöarna i motorbåt, i de mera avlägsna sjöarna i kanot. Ibland kan den perfekta morgonsolen, som stiger över diset i den spegelblanka sjön, som omges av höstens granna färger stanna i minnet för en lång tid! Ett kontorslandskap när det är som bäst!

Våra forskare har i sina hemliga kistor även legendariska fiskehistorier. Dessa och övriga historier i anknytning till LUVYs vattendragsundersökningar vill vi föra fram med denna kollektion av forsknings- och projekthistorier. Välkomna och läsa!

Berättelsesamlingen utökas med nya berättelser, som även publiceras i LUVYs nyhetsbrev, som utkommer en gång i månaden och som du kan beställa i nedre kanten på denna sida. Till den här sidan är det alltså lämpligt att återkomma!

Vattendragsrestaureringar i Västra Nyland

LUVY har sedan länge förverkligat vattendragsrestaureringar i Västra Nyland och under de senaste åren har takten bara ökat. Restaureringar har främst gjorts i anslutning till större projekt på avrinningsområdesnivå via visionerna, En livskraftig och hinderfri Sjundeå å 2030, Laxfiskarna till Karisån 2030, Västra Nylands kustvattenvision 2050 samt Västra Nylands vattenvårds vision och strategi. Visionerna har långsiktiga planer för att sätta vattendragen i skick och de har uppgjorts i samarbete med områdets kommuner.

Man har till exempel förverkligat vattenskyddsvåtmarker, restaureringar av strömmande vatten, restaureringar av näringskedjor samt uppföljningar av vattenkvaliteten i Västra Nyland. Man har även uppgjort restaureringsplaner för områdets vattendrag. På kartan ovan kan man klicka fram restaureringsobjekt som LUVY har förverkligat i ditt närområde samt läsa mera om hur de förverkligats.

Förutom LUVY, verkar en stor mängd andra aktörer som utför restaureringar i Västra Nyland såsom traditionellt de lokala sjöföreningarna och delägarlagen samt till exempel Virho, WWF och kommunernas egna projekt. Läs mera om de olika operatörerna under rubriken Vattendragsrestaureringsnätverk.

Såväl vattendragen som markägarna drar nytta av restaureringen av fåror

Såväl vattendragen som markägarna drar nytta av restaureringen av fåror

Inom restaureringsprojekt, som under åren koordinerats av LUVY, har man restaurerat olika strömmande vatten, som till följd av mänsklig verksamhet har försämrats och som redan vattenvårdens ramdirektiv som fastställts av EU förpliktigar Finland att restaurera. Vid restaureringar av strömmande vatten koncentrerar man sig på att stärka vattendragens särdrag och målet är, att stoppa utvecklingen, som gör naturtyperna och deras arter ännu mera hotade.

En titt på fångstuppgifterna vid det effektiverade fisket i Enäjärvi 2022-2023

En titt på fångstuppgifterna vid det effektiverade fisket i Enäjärvi 2022-2023

År 2023 utförde man ett andra år med effektiverat fiske i sjön Enäjärvi i Vichtis. Fångstmetoderna var i huvudsak de samma, som under året innan, det vill säga vinter och höstfiske med not samt ryssjefiske vår och höst. Höstfisket med not var under båda åren den allra effektivaste fångstmetoden (+ 70 % av totalfångsten). Fångstmängderna blev emellertid senaste år mindre än år 2022, då den totala fångsten år 2022 var ca 110 000 kg medan fångsten senaste år var 41 000 kg. Målsättningen inom projektet var en fångst på 150 kg/ha/a, vilket betyder att medelfångsten för båda åren 155 kg/ha ännu håller sig till målsättningen.

Vad äter Hiidenvesis gädda och gös?

Vad äter Hiidenvesis gädda och gös?

De senaste åren har gäddans och gösens kostintag studerats i Hiidenvesi som en del av ett projekt för att förbättra och effektivera vårdfisket. I forskningen har man tagit reda på vad rovfiskarna äter och om det finns några skillnader eller årstidsvariationer mellan Hiidenvesi-sjöns olika sjöbassänger. I studien fanns ett speciellt intresse för hur gäddans storlek påverkar vad gäddan vad gäddan väljer för byte (art, fångstens storlek). Studien om gösen fokuserade speciellt på norsens och tofsmyggans betydelse i gösens kost.