Vårdfiske och främjande av användning av mörtfisk

Vårdfiske 

Vårdfiske är en metod för att restaurera vattendragets näringsväv. Avsikten med metoden är, att minska näringsbelastningen samt minska betestrycket på djurplankton samt förbättra fiskbeståndets uppbyggnad och därmed förbättra vattendragets ekologiska tillstånd. Vid vårdfiske minskar man beståndet av de fiskarter som äter djurplankton, främst mörtfiskarna, vilket leder till att mängden och medelstorleken på djurplankton ökar. Samtidigt ökar rovfiskarnas relativa andel. Mörtfiskarna och de små abborrarna binder i sig betydande mängder fosfor, som man med hjälp av vårdfisket får bort från vattendragets näringskretslopp. Dessutom bökar mörtfiskarna i bottensedimentet på jakt efter föda, vilket gör att ytterligare näringsämnen frigörs ur sedimenten. Genom ett bra planerat och genomfört vårdfiske kan man påverka många inre mekanismer i vattendraget samt reparera dem. 

Vårdfiske har som restaureringsmetod främst använts i små och medelstora sjöar, som lider av en inre näringsbelastning. I någon mån har man även nyttjat metoden i havsområden. I sjöarna i Västra Nyland har vårdfiske blivit vanligare från och med början av 1990-talet och man har med metoden uppnått lovande resultat. Vårdfiske bör utföras kontinuerligt och regelbundet för att minska på den inre belastningen på lång sikt. I en stor del av sjöarna i Västra Nyland är även den yttre belastningen stor och den kan minskas genom att förverkliga vattenskyddsåtgärder inom tillrinningsområdet. 

Berättelsekarta om vårdfiske: 

Tilläggsuppgifter om vårdfiske (bl.a. platser, metoder samt användning av fångsten) finns på vår berättelsekarta. Kartan är interaktiv och den innehåller flera praktiska exempel med hjälp av texter, bilder och videon. Välkommen och bekanta dig! 

Öppna berättelsekartan i nytt fönster >>

Innehållet laddas till sida efter att ha accepterat kakorna

Tilläggsuppgifter om nyttoanvändning av fisk: 

Fiske med mjärde lämpar sig ypperligt för avlägsnande av mörtfisk 

Fiske med mjärde är en lätt fångstmetod för husbehovsfiskaren och den fritidsboende. Mjärde fungerar väl som fångstmetod speciellt i grunda strandområden med riklig vegetation. Då man i projektet Hola Lake Västnyland jämförde hur nät och mjärden fungerade, märkte man att i områden med ett vattendjup på 0–1,5 m så gav mjärden bättre fångst än med nät. 

Fiske med mjärde har som fångstmetod den fördelen, att man kan släppa rovfiskarna tillbaka och avlägsna endast mörtfiskarna från sjön. Mörtfisken, som man fått, är en utmärkt råvara vid matlagning och de är också närmat när den är som bäst. För att säkra råvarans kvalitet är det bäst att bedöva mörtfiskarna, tappa dem på blod samt genast lägga dem i kyla då de kommit upp i båten.

På videoserien Katiskasta kalaa keittiöön kan man bekanta sig med fiske med mjärde.   

Minneslista för dem som fiskar med mjärde: 
 • Ta tillvara mjärdens serienummer 
 • Loven i skick! 
 • Fiskevårdsavgiften (18–64 år) 
 • Vattenägarens tillstånd (samtliga) 
 • Sjunkande snöre av lämplig längd 
 • Synligt flöte och nätflagga 
  • Utanför farleder eller livligt trafikerade rutter, där fångstredskapet inte stör dem som rör sig på vattnet, kan märket vara ett flöte eller en kanister, som når minst 15 cm över vattenytan eller en flagga som når 40 cm över ytan. 
Tilläggsuppgifter om fiske med mjärde:  

Mört, braxen, björkna – närmat när den är som bäst  

Mörtfisken duger till mycket. Nuförtiden finns det redan i butikernas sortiment olika produkter såsom burkmört, mörtfiskbiffar samt fiskchips och –uppskärningar. Det är emellertid ingen omöjlig uppgift för hemmakocken att tillreda mat av mörtfiskar. Gällande mörtfiskar gäller samma sak som med övriga fiskarter, att man kommer ihåg att se till, att kylkedjan inte bryts samt en saklig hantering då man fryser in rå fisk (för att minimera parasitrisken).

Det finns många fina råd och recept då det gäller hanteringen av fisk. Nedan finns länkar till några sidor som kan vara till hjälp till att börja med. 

På videoserien Katiskasta kalaa keittiöön presenterar såväl hanteringen av mörtfisk som tillredningen.

Mörtfiskrecept:  

Burkmört

Mörtfiskar
Lök
Dill
Tomatpuré
Kryddpeppar
Lagerblad
Rybsolja 

 • Större mörtfiskar kan rensas och och skäras till mindre portionsbitar. För mindre fiskar räcker en noggrann tvätt om tarmarna är tomma. 
 • Efter tvätten lönar det sig att salta fisken. Ett sätt att salta fisken är 2,5 % saltmängd, dvs. 15 g salt på ett kilo mört. Det lönar sig attv arva mörtarna med kryddorna i burken.  
 • Det lönar sig att lämna ett par centimeter för eventuell svällning i burkarna och som burkar duger konservburkar med lock av metall.  
 • Tillslut locket lätt till en början och det lönar sig att lägga in en plåt i ugnen ifall någon burk rinner över. 
 • Burkarna läggs in i en kall ugn och efter det värms ugnen till 120–130 °C. Fisken får vara i ugnen 4–5 timmar. 
 • Efter det kan man sluta locken  ännu tätare samt stänga ugnen och låta burkarna svalna i ugnen.

Ceviche

Mörtfiléer som varit djupfrysta (ca 200 g)
1 liten rödlök
1 chili (mild eller enligt smak)
koriander och persilja
Saften av 2 citroner
saften av en lime
Salt 

 • Skär mörtfiléerna och rödlöken till små kuber. Finfördela också chilin.  
 • Tillsätt koriander eller persilja enligt smak. 
 • Pressa saften ur ca 2 citroner och en lime  ner i blandningen.  
 • Tillsätt salt enligt smak. 
 • Täck med folie och lägg i kylskåpet för ca 2–3 timmar. 

Thai-fiskkakor 

400 g mörtfiskmassa
6 finfördelade konservvattenkastanjer
3 finfördelade salladslökar
ca. 3 cm färsk ingefära
3 tsk strimlad färsk koriander
1 röd strimlad chili (avlägsna fröerna, om du vill ha lite mindre eldighet)
3 finfördelade kaffir limeblad (bladen görs mjukare genom att lägga dem i hett vatten)
2 tsk thai-fisksås
2 ägg
Havssalt och svartpeppar
olja för stekningen
(pankomjöl för paneringen)

Dippsås

n. 1 msk socker/rörsocker
2 msk thai-fisksås
1 msk risvinäger
saften av ca 1 lime
2 msk finfördelad färsk koriander
2 msk finfördelad färsk mynta 

 • Blanda fiskkakans ingredienser och gör små kakor/biffar. Kakorna behöver nödvändigtvis inte paneras, men panering med pankomjöl (eller ströbröd) lämpar sig bra för dem. Stek kakorna i olja så att ytan blir gyllenbrun. 
 • Blanda ihop dippsåsingredienserna. Servera med basmatiris.
Flera recepttips: