Hoitokalastus ja särkikalojen
hyötykäytön edistäminen
Hoitokalastus ja särkikalojen hyötykäytön edistäminen
Hoitokalastus
Hoitokalastus on eräs vesistön ravintoverkon kunnostusmenetelmistä. Sen tarkoituksena on vähentää sisäistä ravinnekuormitusta ja eläinplanktoniin kohdistuvaa laidunnusta sekä parantaa kalaston rakennetta ja täten vesistön ekologista tilaa. Hoitokalastuksessa planktonsyöjäkalojen, erityisesti särkikalojen, määrää vähennetään, jolloin eläinplanktonin määrä ja keskikoko kasvavat. Samoin kasvaa petokalojen suhteellinen osuus. Särkikalat ja pienikokoiset ahvenet keräävät itseensä huomattavan määrän fosforia, joka saadaan hoitokalastuksen avulla poistettua vesistön ravinnekierrosta. Tämän lisäksi särkikalat pöyhivät pohjaa ravintoa etsiessään, mikä lisää ravinteiden vapautumista sedimentistä. Hyvin suunnitellulla ja onnistuneella hoitokalastuksella vesistössä voidaan vaikuttaa useisiin vesistön sisäisiin mekanismeihin eheyttäen niitä.
Yleisimmin hoitokalastusta on kunnostusmenetelmänä käytetty pienissä ja keskikokoisissa järvissä, jotka kärsivät sisäisestä ravinnekuormituksesta. Jonkin verran sitä on hyödynnetty kuitenkin myös merialueilla. Länsi-Uudenmaan alueen järvissä hoitokalastus on yleistynyt 1990-luvun alkupuolelta lähtien, ja menetelmällä on saatu lupaavia tuloksia. Hoitokalastuksen on oltava jatkuvaa ja säännöllistä sisäisen kuormituksen vähentämiseksi pitkällä aikavälillä. Suurella osalla Länsi-Uudenmaan järvistä myös ulkoinen kuormitus on voimakasta, ja sitä tulee joko ensisijaisesti tai vähintään samanaikaisesti pienentää vesiensuojelutoimenpiteillä valuma-alueella.
Tarinakartta hoitokalastuksesta:
Lisätietoa hoitokalastuksesta (mm. kohteista, menetelmistä sekä saaliin käytöstä) on tarinakartassamme. Kartta on interaktiivinen ja se sisältää useita käytännön esimerkkejä sanoin, kuvin ja videoin esitettynä. Tervetuloa tutustumaan!
Avaa tarinakartta uudessa ikkunassa >>
Lisätietoa hoitokalastussaaliin hyötykäytöstä:
- Selvitys särkikalojen vastaanottoasemasta – FCG Finnish Consulting Group Oy
Katiskakalastus soveltuu erinomaisesta särkikalojen poistamiseen
Katiskat ovat helppo kalastusmuoto kotitarvekalastajalle ja mökkiläisille. Katiskat toimivat hyvin pyyntimuotona etenkin matalilla ranta-alueilla, joissa on paljon kasvillisuutta. Hola Lake Länsi-Uusimaa -hankkeessa vertailtaessa verkkojen ja katiskojen pyytävyyttä havaittiin katiskojen pyytävän verkkoja paremmin kalaa 0–1,5 m syvyydellä.
Katiskapyynnissä on se hyvä puoli hoitokalastusmenetelmänä, että petokalat voidaan vapauttaa ja poistaa järvestä vain särkikalat. Saaliiksi saadut särkikalat sopivat hyvin ruokien raaka-aineeksi ja ovatkin lähiruokaa parhaimmillaan. Raaka-aineen laadun varmistamiseksi särkikalat on hyvä tainnuttaa, verestää ja laittaa heti kylmään veneeseen nostettua.
Katiskasta kalaa keittiöön -videosarjassa tutustutaan ja esitellään katiskakalastusta.
Katiskakalastajan muistilista:
- Katiskan sarjanumero muistiin
- Luvat kuntoon!
- Kalastonhoitomaksu (18–64 v.)
- Vesialueen omistajan lupa (kaikki)
- Uppoava, sopivan pituinen naru
- Näkyvä koho tai verkkolippu
- Veneväylien ulkopuolella, missä pyydys ei haittaa vesillä liikkumista, merkki voi olla koho (tai kanisteri), joka ulottuu vähintään 15 cm pinnan yläpuolelle tai 40 cm pinnan yläpuolelle ulottuva lippusalko.
- Veneväylien ulkopuolella, missä pyydys ei haittaa vesillä liikkumista, merkki voi olla koho (tai kanisteri), joka ulottuu vähintään 15 cm pinnan yläpuolelle tai 40 cm pinnan yläpuolelle ulottuva lippusalko.
Lisätietoja katiskakalastuksesta:
- Katiskakalastus-esite – Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö
- Katiskakalastus-video – Kalastajan kanava
Särki, lahna, pasuri – lähiruokaa parhaimmillaan
Särkikaloista on moneksi. Nykyisin on jo kaupan valikoimassa erilaisia tuotteita kuten purkkisärkeä, särkikalapihvejä sekä kalalastuja ja -leikkeleitä. Särkikaloista kokkaaminen ei ole kuitenkaan mahdoton tehtävä myöskään kotikeittiössä. Särkikalojen, kuten muidenkin saaliskalojen kohdalla on hyvä muistaa kylmäketjusta huolehtiminen sekä raakakypsennyksessä asianmukainen pakastaminen (loisriskien minimoimiseksi).
Kalan käsittelyyn on paljon hyviä ohjeita sekä reseptejä. Alle on linkitettynä muutamia sivuja avuksi alkuun.
Katiskasta kalaa keittiöön -videosarjassa esitellään niin särkikalojen käsittelyä kuin ruuanlaittoa.
Särkikalareseptejä:
Purkkisärjet
Särkikaloja
Sipuli
Tilli
Tomaattisose
Maustepippuri
Laakerinlehti
Rypsiöljy
- Isomman särkikalan voi perata ja paloitella sopiviksi annospaloiksi. Pienemmille kaloille riittää huolellinen pesu, jos suolet ovat tyhjät.
- Pesun jälkeen särki kannattaa suolata. Yksi tapa suolata on 1,5 %:n suolamäärää, eli 15 g suolaa kiloon särkeä. Särkiä kannattaa laittaa purkkiin kerroksittain mausteiden kanssa
- Purkkeihin kannattaa jättää pari senttiä paisuntavaraa ja purkeiksi käyvät metallikorkkiset säilykepurkit.
- Sulje kannet ensin kevyesti ja uuniin kannattaa laittaa pelti mahdollisen ylivuodon varalta.
- Purkit laitetaan kylmään uuniin ja tämän jälkeen uuniin laitetaan lämmöksi 120–130 °C ja annetaan olla 4–5 tuntia.
- Tämän jälkeen kannet voi sulkea vielä tiiviimmin, laittaa uuni pois päältä ja antaa purkkien jäähtyä uunissa.
Ceviche
Pakkasessa käytettyjä särkifileitä (noin 200 g)
1 pieni punasipuli
1 chili (mieto tai maun mukaan)
korianteria tai persiljaa
2 kpl sitruunan mehut
1 kpl limen mehut
Suolaa
- Leikkaa särkifileet ja punasipuli pieniksi kuutioiksi. Pilko myös chili pieneksi.
- Lisää korianteria tai persiljaa maun mukaan.
- Purista noin kahden sitruunan ja yhden limen mehut seokseen.
- Lisää suola maun mukaan.
- Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin noin 2–3 tunniksi.
Thai-kalakakut
400 g särkikalamassaa
6 säilykevesikastanjaa ohueksi pilkottuna
3 kevätsipulia pilkottuna
n. 3 cm tuoretta inkivääriä
3 tl silputtua tuoretta korianteria
1 punainen silputtu chili (poista siemenet, jos haluat vähemmän tulista)
3 kaffirlimetinlehteä/ryppylimetinlehteä hienoksi silputtuna (pehmennä limetinlehdet ensin hauduttamalla kuumassa vedessä)
2 tl thai-kalakastiketta
2 kananmunaa
merisuolaa ja mustapippuria
öljyä paistamiseen
(pankojauhoja leivittämiseen)
Dippikastike
n. 1 rkl sokeria/ruokosokeria
2 rkl thai-kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
n. 1 limetin mehu
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
- Sekoita kalakakun ainekset ja pyörittele pienehköjä kakkuja/pihvejä. Kakkuja ei välttämättä tarvitse leivittää, mutta pankojauholeivitys (tai korppujauho) sopivat niihin hyvin. Paista kakut öljyssä pinnaltaan kullanruskeiksi.
- Sekoita dippiainekset keskenään. Tarjoile basmatiriisin kera.