Kosteikot

Suomessa kosteikot ovat monimuotoisia elinympäristöjä, joilla on merkittävä rooli luonnon monimuotoisuuden ja vesiekosysteemien ylläpidossa. Soiden lisäksi pienemmät kosteikot, kuten luhdat ja lammet, ovat tärkeitä sekä paikalliselle että valtakunnalliselle luonnon monimuotoisuudelle.

Suomen kosteikot tarjoavat elinympäristön monille harvinaisille ja uhanalaisille lajeille, kuten vesilinnuille, sammakoille, hyönteisille ja vesikasveille. Esimerkiksi monet kahlaajalinnut pesivät ja ruokailevat kosteikoilla, ja vesikasvillisuus tarjoaa suojaa ja ravintoa monille eläimille. Kosteikot toimivat myös tärkeinä vesivarastoina, jotka säätelevät alueellista vesitasapainoa ja lieventävät tulvahuippuja.

Kosteikkojen suojelu on Suomessa erityisen tärkeää, sillä ne ovat usein kärsineet ojituksesta, intensiivisestä maankäytöstä sekä rakentamisesta. Monet luonnontilaiset kosteikot on kuivattu, mikä on johtanut merkittäviin ympäristömuutoksiin, kuten monimuotoisuuden vähenemiseen ja vesistöjen rehevöitymiseen. Viime vuosina on kuitenkin alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota kosteikkojen ennallistamiseen ja uusien kosteikkojen rakentamiseen.

Kosteikot toimivat maa- ja metsätalouden apuvälineinä sieppaamalla pelloilta ja metsistä karannutta kiintoainesta ja siihen sitoutuneita ravinteita. Rakentamalla kosteikkoja voidaan vähentää maa- ja metsätalouden aiheuttamaa ravinnekuormitusta, joka johtaa rehevöitymiseen.  Lisäksi kosteikot voivat toimia veden varastoina, jotka tasoittavat virtaamia ja vähentävät tulvariskejä. Kosteikot toimivat myös hiilinieluna.

Kosteikkojen rakentamiseen liittyy tarkka suunnittelu ja toteutus. Paikan valinta on ratkaisevan tärkeä: kosteikon tulisi sijaita paikassa, jonne luontaisestikin vesi kerääntyy. Märät painanteet pellossa ovat oivallisia kosteikkopaikkoja. Rakentamisessa huomioidaan maaston muoto, valuma-alueen koko, vedenkorkeuden säätely ja kasvilajiston valinta. Rakennetut kosteikot voivat vaihdella kooltaan ja muodoltaan, ja ne voivat olla esimerkiksi lintukosteikkoja, tulvaniittyjä tai pieniä lampia.

Kosteikkojen rakentaminen ja ennallistaminen ovat Suomessa tärkeässä roolissa vesistöjen tilan parantamisessa ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Ne eivät ainoastaan palauta luonnon prosesseja, vaan myös tarjoavat ihmisille mahdollisuuksia nauttia luonnosta, kuten lintujen tarkkailusta ja retkeilystä. Näin kosteikot edistävät sekä ympäristön että ihmisten hyvinvointia.

Kosteikkojen perustamisen plussia ja miinuksia

+ Suodattavat kiintoainetta ja ravinteita, parantaen vesistöjen laatua
+ Voivat säädellä veden virtausta ja estää tulvia
+ Edistävät luonnon monimotoisuutta
+ Voivat parantaa viljelymahdollisuuksia märillä peltoalueilla, kun tulviva vesi pidättyy kosteikkoon

– Perustaminen voi vaatia jonkin verran hallintoa
– Vie paljon tilaa
– Kallis toteuttaa

Kosteikon rakentamiseen voi hakea ei-tuotannollista investointitukea ELY-keskuksesta. Tukiehtoihin ja hakuaikoihin kannattaa tutustua Ruokaviraston verkkosivuilla.

Kosteikon hoitoon on myös mahdollista saada tukea maatalouden monimuotoisuus- ja maisemanhoitosopimuksesta. Tutustu sopimusehtoihin Ruokaviraston verkkosivuilla.

Maanomistaja! Kiinnostaako kosteikot ja kaksitasouomat?

Kartoitamme potentiaalisia kohteita tuleville hankkeillemme Länsi-Uudenmaan alueella. Jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä, niin voimme keskustella lisää!

Annika Söderholm-Emas
asiantuntija, maatalouden vesiensuojelu
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019

Lisätietoa kosteikoista: