Våtmarker

I Finland är våtmarkerna mångformiga levnadsmiljöer, och de spelar en viktig roll då det gäller att upprätthålla mångformigheten och vattenekosystemen. Utöver myrarna är de mindre våtmarkerna såsom mindre sumpmarker och tjärnar viktiga för den lokala och nationella naturens mångformighet.

Våtmarkerna i Finland erbjuder livsmiljöer för många ovanliga och hotade arter såsom vattenfåglar, grodor, insekter och vattenväxter. Till exempel många vadarfåglar häckar och äter i våtmarker och vegetationen erbjuder skydd och näring för många djur. Våtmarkerna fungerar även som viktiga vattenreservoarer, som reglerar vattenbalansen i området samt minskar översvämningstopparna.

Skyddet av våtmarkerna är speciellt viktigt i Finland, eftersom de ofta har lidit av utdikningar, intensiv markanvändning samt byggande. Många våtmarker i naturtillstånd har torkats ut, vilket har lett till betydande förändringar i miljön, såsom en minskning av mångformigheten samt en tilltagande övergödning. Under de senaste åren har man emellertid börjat fästa allt mera vikt vid att iståndsätta våtmarkerna samt att bygga nya våtmarker.

Våtmarkerna fungerar som hjälpmedel åt jord- och skogsbruket genom att ta upp fasta partiklar och vid dem bundna näringsämnen som har sköljts i väg från åkrar och skogar. Genom att bygga våtmarker kan man minska den näringsbelastning som kommer från jord- och skogsbruket och som leder till övergödning. Dessutom kan våtmarkerna fungera som vattenreservoarer, som jämnar ut flödena och minskar riskerna för översvämningar. Våtmarkerna fungerar även som kolsänkor.

När man skall bygga en våtmark bör man vara noggrann vid planeringen och förverkligandet. Valet av plats är mycket avgörande: våtmarken bör ligga på en plats, dit vatten även naturligt ansamlas. Våta sänkor i åkern är utmärkta platser för våtmarker. Vid byggandet beaktar man terrängens former, tillrinningsområdets storlek, regleringen av vattennivån samt val av växtarter. Byggda våtmarker kan variera till storleken och formen och de kan vara till exempel fågelvåtmarker, översvämningsängar eller små dammar.

Byggandet och iståndsättandet av våtmarker spelar en viktig roll i Finland, då det gäller att förbättra vattendragens tillstånd och bevarandet av naturens diversitet. De återställer inte endast naturens processer utan de erbjuder möjligheter för människan att njuta av naturen, såsom fågelskådning samt friluftsliv. På det sättet stärker våtmarkerna såväl naturen som människans välbefinnande.

Plus och minus vid anläggandet av en våtmark

+ Filtrerar fast substans och näringsämnen, förbättra vattendragens kvalitet
+ Kan reglera vattenflödet och förhindra översvämningar
+ Främjar naturens mångformighet
+ Kan förbättra förutsättningarna för odling på våta åkerområden, då det översvämmande vattnet hålls kvar i våtmarken

– Anläggandet kan kräva administration i någon mån
– Kräver mycket utrymme
– Dyr att förverkliga

För byggandet av en våtmark kan man ansöka om icke produktivt investeringsstöd från NTM-centralen. Det lönar sig att bekanta sig med villkoren samt tidpunkterna för ansökan på Livsmedelsverkets webbsidor.

Det är också möjligt att erhålla stöd för skötseln av våtmarken via Avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. Bekanta dig med avtalsvillkoren på Livsmedelsverkets webbsidor.

Markägare! Är du intresserad av våtmarker och tvåstegsdiken?

Vi kartlägger möjliga platser för våra kommande projekt i Västra Nyland. Om du är intresserad, tveka inte att kontakta oss så kan vi diskutera vidare!

Annika Söderholm-Emas
sakkunnig, vattenskydd inom jordbruket
annika.soderholm-emas@luvy.fi
044 528 5019

Tilläggsuppgifter om våtmarker: