Välj en sida

Nummelanselkä i sjön Hiidenvesi i oktober 2024. (LUVY / Erkka Laitinen)

Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) kartlade vattenkvaliteten i sjön Hiidenvesi i Vichtis år 2024 med hjälp av kontinuerligt mätande apparatur som fästs på en båt. De uppmätta parametrarna var grumlighet och a-klorofyll samt mängden blågröna alger (cyanobakterier). Grumligheteten anger mängden partiklar i vattnet, och grumligheten förhöjs av bland annat avrinningsvattnen som rinner från åkrar och dikade kärrmarker samt genom jordpartiklar som transporteras till följd av erosion. A-klorofyll igen anger mängden klorofyll dvs. mängden assimilerande plankton i vattnet och indikerar på det sättet vattnets frodighetsgrad. De blågröna algerna behöver förutom näringsämnen värme och ljus för att växa, och i takt med att klimatet blir varmare och perioderna med värmebölja sannolikt blir vanligare medför det bättre förutsättningar för de blågröna algerna att klara sig.

Vid kartläggningen 2024 koncentrerade man sig på Hiidenvesi sjös ostligaste bassänger av vilka speciellt Kirkkojärvi och Mustionselkä som åtskiljs av grunda och smala sund och där eutrofieringen och förekomsten av blågrönalgsblomningar samt den inre belastningen hör till de största. Kartläggningen utfördes totalt sju gånger under perioden maj-oktober, vilket gjorde det möjligt att jämföra variationerna i vattenkvaliteten mellan sjöns olika bassänger samt de olika årstiderna.

Vattnet var grumligast i fjärden Mustionselkä vid samtliga mättidpunkter med undantag av oktober, då de högsta grumlighetvärdena observerades i Kirkkojärvi. Mängden assimilerande planktonalger, som indikeras av a-klorofyllvärdet var som störst i juli och augusti, och de största halterna uppmättes i medeltal i Mustionselkä, i augusti även i Kirkkojärvi. Mängden blågröna alger ökade under sommarens gång och mängden var ansenlig även i september. Även mest blågröna alger noterades i Mustionselkä. I fjärden Nymmelanselkä var vattnet allmänt taget klarare och a-klorofyll och blågröna alger noterades i genomsnitt i mindre mängder än i de övrig granskade bassängerna.

Vattenkvaliteten i Hiidenvesi sjö har tidigare kartlagts åren 2005 och 2015. Undersökningarna är en del av den långtidsuppföljning som ingår som en del av Hiidenvesi restaureringsprojekt och de ger allt bättre information om grumligheten samt den inre och den yttre näringsbelastningens skillnader i de olika områdena inom det östra grunda områdena. Man drar nytta av resultaten speciellt då man planerar åtgärder för att minska den inre belastningen.

– Erkka Laitinen, projektarbetare

Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) är en oberoende samarbets- och sakkunnigorganisation i Västra Nyland. Syftet med föreningens verksamhet är, att främja vattenskyddet och med det nära sammanhängande allmänna miljöskyddet inom sitt verksamhetsområde.

LUVYn logo