Hiidenveden Nummelanselkä lokakuussa 2024. (LUVY / Erkka Laitinen)
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) kartoitti vedenlaatua Vihdin Hiidenvedellä vuonna 2024 veneeseen kiinnitettävällä jatkuvatoimisella mittauslaitteistolla. Mitatut muuttujat olivat sameus ja a-klorofylli sekä sinilevien määrä. Sameus kertoo veteen liuenneiden hiukkasten määrästä, ja sitä lisäävät muun muassa pelloilta sekä ojitetuilta suoalueilta tulevat valumavedet sekä eroosion aiheuttama maa-aineksen kulkeutuminen. A-klorofylli puolestaan kertoo lehtivihreällisten eli yhteyttävien planktonlevien määrästä vedessä ja ilmentää siten vesistön rehevyystasoa. Sinilevät tarvitsevat ravinteiden lisäksi kasvaakseen lämpöä ja valoa, ja ilmaston lämpenemisen myötä todennäköisesti lisääntyvät hellejaksot antavat sinileville aiempaa paremmat mahdollisuudet menestyä.
Vuoden 2024 kartoituksissa keskityttiin Hiidenveden itäisiin altaisiin, joista etenkin matalien ja kapeiden salmien erottamalla Kirkkojärvellä ja Mustionselällä rehevöityminen, sinileväkukintojen määrä sekä sisäinen kuormitus ovat suurimpia. Kartoitus toistettiin yhteensä seitsemän kertaa touko-lokakuussa, mikä mahdollisti vertailun vedenlaadun vaihtelusta järven eri altaiden sekä vuodenaikojen välillä.
Vesi oli sameinta Mustionselällä jokaisella mittauskerralla lukuun ottamatta lokakuuta, jolloin suurimmat sameusarvot havaittiin Kirkkojärvellä. Yhteyttävien planktonlevien määrää indikoiva a-klorofyllipitoisuus oli suurimmillaan heinä- ja elokuussa, ja suurimmat pitoisuudet mitattiin keskimäärin Mustionselältä, elokuussa myös Kirkkojärveltä. Sinilevien määrä lisääntyi kesän edetessä, ja niiden määrä oli huomattava myös syyskuussa. Myös sinilevää havaittiin Mustionselältä eniten. Nummelanselällä vesi oli yleisesti kirkkaampaa, ja a-klorofylliä ja sinilevää havaittiin keskimäärin vähemmän kuin muilla tarkastelluilla altailla.
Hiidenvedellä on kartoitettu vedenlaatua aiemmin vuosina 2005 ja 2015. Tutkimukset ovat osa Hiidenveden kunnostus -hankkeessa tehtävää pitkäaikaisseurantaa ja antavat entistä tarkempaa tietoa sameuden sekä sisäisen ja ulkoisen ravinnekuormituksen alueellisista eroista itäisillä matalilla alueilla. Tuloksia hyödynnetään erityisesti sisäisen kuormituksen vähennystoimia suunniteltaessa.
– Erkka Laitinen, projektityöntekijä
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on riippumaton yhteistyö- ja asiantuntijaorganisaatio Länsi-Uudellamaalla. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on vesiensuojelun ja siihen läheisesti liittyvän yleisen ympäristönsuojelun edistäminen toiminta-alueellaan.
