[9.43] Maria Kihlström
Drönarfoto av blågröna alger i Mustionselkä, Hiidenvesi i Vichtis sommaren 2023. (LUVY / Maria Kihlström)
De blågröna algerna (Cyanobakterierna) är här igen. Väderförhållandena inverkar på en hurudan algsommar, som är på kommande. De mikroskopiskt små blågröna algerna assimilerar såsom växterna men de är ändå bakterier. Många blågröna alger är giftiga.
De blågröna algerna trivs speciellt bra i övergödda sjöar och kustvatten och de förekommer i allmänhet som rikligast under slutet av sommaren, då de vid lämpliga vindförhållanden kan ansamlas till tjocka grönaktiga eller blågröna flottar längs stränderna och även ute på öppna havet. Algerna kan också förekomma i vattnet som enskilda korn eller flisor. De gulaktiga flottarna, som på försommaren flyter i strandvattnet är oftast pollen, som kan förväxlas med en blågrönalgsblomning. En varm försommar kan också innebära en tidigare blågrönalgsäsong.
De blågröna algerna som trivs i varmt vatten drar nytta av förutom övergödningen även av klimatförändringen, vilket kan innebära en längre gynnsam säsong och därmed öka belastningen från land eller urlakningen av näringsämnen från bottensedimenten. Det, att vattendragen blir mörkare, också det delvis beroende på klimatförändringen, kan leda till förändringar i artsammansättningen så att t.ex. slemalger blir vanligare. I motsats till de giftiga blågröna algerna är slemalgerna i och för sig ofarliga, men de kan förorsaka kliande hud efter en simtur.
Hur vet jag om det finns blågröna alger i vattnet?
Blågröna alger känns ofta igen på det sättet, att om man rör en förekomst med en käpp skingras algerna till enskilda partiklar eller täcker käppen liksom en målarfärg och de bildar inga trådaktiga band på käppen såsom gröna trådaktiga alger gör. Om man tar vatten i en glasburk stiger de blågröna algerna till ytan inom en timme, om man låter burken stå orörd. Det beror på att många blågröna alger har gasblåsor, med hjälp av vilka de kan reglera sin plats i vattenpelaren. Blågröna alger, som lever nära bottnen, kan bete sig på ett annat sätt och burktestet lämpar sig inte för dem på samma sätt som de alger som lever fritt i vattenmassan och är de vanligaste arterna som bildar algblomningar.
En noggrannare bestämning av blågröna alger görs med hjälp av mikroskop. I LUVY gör man på beställning mikroskop undersökningar på algprober från stugsjöarna. Provet kan t.ex. tas i en lockförsedd glasburk. Det är bra att hålla provet svalt och mikroskopieringen är bra att göra så snart som möjligt. En noggrann artbestämning säger emellertid ingenting om algens giftighet, eftersom samma art kan ha såväl giftfria som giftiga stammar. Därför bör man alltid undvika användningen av blågrönalghaltigt vatten.
Så här kan du själv hemma undersöka om det finns blågröna alger i vattnet: se Vattrestaureringsnätverkets video (Youtube)
Följ med algläget
LUVY deltar även i den landsomfattande alguppföljningen genom att följa med läget i Aurlahti i Lojo sjö från början av juni till slutet av september. Resultaten från uppföljningen kan ses på Järvi-meriwikissä, där det också är möjligt att lagra era egna observationer. Finlands miljöcentral publicerar varje vecka under sommaren resultaten från den landsomfattande alguppföljningen.
Alginformationens kontaktuppgifter: Heidi Tanttu, vattendragssakkunnig, heidi.tanttu@luvy.fi, +358 45 78 84 28 75
– Heidi Tanttu, vattendragssakkunnig & Raisa Autio, sakkunnig i miljöinformation
Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) är en oberoende samarbets- och sakkunnigorganisation i Västra Nyland. Syftet med föreningens verksamhet är, att främja vattenskyddet och med det nära sammanhängande allmänna miljöskyddet inom sitt verksamhetsområde.