Mörtfiskfångst vid höstfiske med not i sjön Enäjärvi 2023. (LUVY / Maj Rasilainen)
Det finns mycket potential i Västra Nyland för utvecklandet av nyttoanvändningen av mörtfisk. En av målsättningarna i projektet Västra Nylands HOLA Lake II är en utökad nyttoanvändning av mörtfisk. Inom projektet har man strävat till att främja såväl de privata hushållens ökade användning av mörtfisk som även att utreda möjligheterna för kommersiellt utnyttjande av mörtfisk, eftersom vårdfiskefångsterna i Västra Nyland är betydande. Som en del av denna målsättning förverkligade man inom projektet en utredning gällande en mottagningsstation för mörtfisk. Arbetet förverkligades av FCG Finnish Consulting Group Oy.
Målsättningen med utredningen var, att reda ut behovet av en mottagningsstation för mörtfisk samt en lönsam placering och ett lönsamt koncept i Västra Nyland. Dessutom granskade man frågor, som sammanhänger med grundandet av mottagningsstationen, ägandet samt intäktsmodeller. I utredningen använde man sig av befintliga utgångsmaterial samt intervjuade över tio intressentgruppers representanter.
För att reda ut mottagningsstationens möjliga placering gjordes en kartbaserad utredning. De mest potentiella platserna , som valdes för vidare granskning, var fiskehamnen i Ingå, fiskodlingsområdet i Porla samt i Lojotrakten korsningsområdet mellan riksväg 1 och riksväg 25. Betydande skillnader mellan områdena hittades inte, men samtliga platser hade sina för- och nackdelar och dessa öppnades upp i utredningen.
I konceptet för mottagningsstationen granskade man två alternativ – en lösning baserad på en container samt en mera omfattande helhet. Fördelen med container-lösningen var lättheten att anlägga den, lägre löpande kostnader samt investeringskostnaderna och smidigheten. Fördelen med den mera omfattande helheten var en bättre sortering av fisken, möjliggörandet av rensning och hantering samt möjligheter till annan verksamhet. Båda alternativen hade också sina negativa sidor.
I utredningen gjorde man också en utvärdering av lönsamheten för att kunna slå fast ramarna. I beräkningarna använde man som exempel en situation, där man använder sig av en hyrd termocontainer och (vård)fisket skulle ske vår och höst under totalt 60 dagar. Noggrannare kalkyler och grunder finns att få i utredningen. Dessutom gav man i utredningen regionala rekommendationer samt lyfte fram saker som framkommit i samband med presentations- och diskussionsevenemangen.
Raporten: Selvitys särkikalojen vastaanottoasemasta
– Maj Rasilainen
Västra Nylands vatten och miljö rf (LUVY) är en oberoende samarbets- och sakkunnigorganisation i Västra Nyland. Syftet med föreningens verksamhet är, att främja vattenskyddet och med det nära sammanhängande allmänna miljöskyddet inom sitt verksamhetsområde.