Valitse sivu

Syyskuun lopussa järjestetty kurssi veti kotitalousluokan täyteen aiheesta kiinnostuneita ruuanlaittajia. (LUVY / Maj Rasilainen)

Särkikalojen käyttö elintarvikkeiden raaka-aineena on herättänyt kiinnostusta niin yksityishenkilöiden kuin myös massatuotannon puolesta. Särkikala onkin lähiruokaa parhaimmillaan. Suomessa on 19 särkikalalajia, joista tunnetuimmat ovat varmasti lahna ja särki. Molemmat näistä sopivat hyvin ravinnoksi. Muita särkikalalajeja ovat esimerkiksi pasuri, suutari ja ruutana, joista voidaan myös valmistaa herkullisia ruokia. Länsi-Uudenmaan HOLA Lake II -hankkeessa selvitetään särkikalojen hyötykäytön mahdollisuuksia sekä kannustetaan myös yksityisiä henkilöitä kalastamaan ja käyttämään enemmän särkikalaa.

Särkikalojen käsittely- ja ruuanlaitto-kurssit ovat olleet suosittuja. Viimeisin ruuanlaittokurssi järjestettiin syyskuun lopussa. Tapahtuma keräsi yllätysmäärän osallistujia sekä kiinnostuneita. Illan aikana kuultiin Janne “kalatalousministeri” Raution johdolla luento villikalan käytöstä sekä opeteltiin suomustamaan ja perkaamaan erikokoisia särkikaloja. Lopuksi jokainen osallistuja sai mukaansa purkkisärkeä, joka valmistettiin loppuun kotona. Tämän kurssin lisäksi hankkeessa on järjestetty särkikalojen käsittelyyn sekä katiskakalastukseen liittyen tapahtumia ja kursseja.

Purkkisärkeä “kalatalousministerin” ohjeella. (LUVY / Maj Rasilainen)

Sen lisäksi, että särkikalat ovat mainiota lähiruokaa, ne ovat myös erinomainen proteiinin lähde sekä sisältävät D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. Ne ovat myös ekologinen valinta ravinnoksi, sillä särkikalat hyötyvät vesistöjen rehevöitymisestä. Poistamalla särkikalaa vesistöistä, poistetaan samalla myös ravinteita kuten fosforia. Esimerkiksi Enäjärven tehokalastus -hankkeessa tavoitteena on poistaa 75 000 kg särkikalaa Enäjärvestä, joka tarkoittaisi noin 615 kg fosforia.

HOLA Lake II –hankkeessa on tarkoitus järjestää vielä vuoden 2023 aikana särkikalojen käsittely- ja ruuanlaittokursseja muutama kappale. Lisäksi alkuvuodesta toteutetaan #särkeäpataan-reseptikilpailu, jossa kannustetaan ihmisiä kehittämään omia särkikalareseptejä sekä jakamaan omia suosikkejaan sosiaalisessa mediassa. Kannattaa siis ottaa LUVYn sosiaalinen media seurantaan!

– Maj Rasilainen, vesistö- ja kala-asiantuntija, aluekoordinaattori