Muutamia vuosia sitten halusimme muuttaa oppimiskäyrämme kulmakerrointa ja etsimme mahdollista kurssitarjontaa virtavesien kunnostamiseen liittyen. Aiheeseen liittyviltä kursseilta emme oikein saaneet mitä olimme hakemassa. Mistä löytyisi sellainen kurssi, jossa voisi syventää osaamistaan eri näkökulmista, pääsisi suunnittelemaan, kokeilemaan, vertaisoppimaan ja jakamaan kokemuksia?
Sitten satuimme olemaan hereillä oikeaan aikaan ja meille avautui mahdollisuus järjestää juuri sellainen kurssi minkä itse halusimme! Pääsimme mukaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) vetämään kalatalouden ympäristöohjelmaan kesällä 2020, josta saimme rahoituksen järjestää virtavesikunnostuskurssi yhdessä Valonian kanssa. Pohdimme, miten mahdamme saada parhaat mahdolliset tiedot, opit ja opettajat, ja mahtaakohan kurssille olla kiinnostuneita osallistujiakaan? Päätimme järjestää kyselyn, jonka avulla kartoitetaan tarpeita ja samalla mainostetaan kurssia. Saimme yli 200 vastausta ympäri Suomen. Kiinnostusta siis löytyi ja opettajiakin löydettiin! Pandemiatilanteen vuoksi kurssi siirtyi verkkoon. Teoriaosuus siis hoidettiin webinaareina ja hyvä niin, sillä ne ovat yhä katsottavissa ja löytyvät hankkeen sivuilta. Webinaareja järjestettiin 14.
Halumme oli kuitenkin päästä vielä maastoon ja kääntää oppimamme tiedot käytännön kokemukseksi ja taidoiksi. Vertaisoppiminen, kokemusten vaihto, keskusteleminen ja yhdessä pohtiminen – niistä oli maastokurssimme tehty. Järjestimmekin kentällä esimerkiksi inventointiin, kunnostussuunnitteluun ja toteutukseen liittyviä kursseja, joissa osallistujat pääsivät testaamaan omaa osaamistaan ja oppimaan käytäntöä kouluttajien johdolla.
Kurssin edetessä olemme todenneet, että virtavesikunnostamisen koulutuksille on ollut huutava tarve. Virtavesikunnostuksiin hakeutuu jatkuvasti uusia tekijöitä ja toimijoita. Virtavesikunnostuskurssin sähköpostilistan osallistujamäärä on jo yli 500.
Lisätietoja hankkeesta:
Virtavesikunnostuskurssin materiaalit ja tallenteet >>
Videopäiväkirja viime syksyn metsäpuron kunnostamisen maastokurssilta Isojoelta, pääopettajana Teemu Tuovinen:
– Juha-Pekka Vähä, hankepäällikkö