Kävimme läpi mikä isosorsimo on, miten sen tunnistaa ja kuinka sitä torjua sekä hävittää. Opastusta piti Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) vesistö- ja kala-asiantuntijan Jussi Vesterinen. Mukana oli myös SVK:n Haukitehdas -hankkeesta Janne Antila. Talkoolaisia oli paikalla viisi (LUVY / Jorma Valjus)
Länsi-Uusimaan HOLA Lake II –hankkeessa järjestettiin kaksi maastopäivää kesäkuun alussa. Molemmissa tapahtumissa sää suosi erinomaisesti osallistujia. Maastopäivät ovat siitä mainioita, että niiden aikana päästään myös tekemään itse. Ensimmäisessä päivässä maanantaina 6.6. keskityttiin vieraslaji isosorsimoon sekä suoritettiin niittotalkoot. Saman viikon lauantaina, 11.6., pidettiin taas Katiskasta kalaan keittiöön -päivä, jossa päästiin tutustumaan katiskakalastukseen sekä särkikalojen käsittelyyn.
Isosorsimoiltama
Maanantain iltapäivästä talkooporukka kokoontui Valkojan haukikosteikolle Vihtiin. Haukikosteikko on toteutettu Hiidenveden kunnostus -hankkeen ja Suomen vapaa-ajan kalastajat ry:n (SVK) haukitehdas-hankkeen yhteistyönä vuonna 2019. Hiidenvedellä jo tutuksi käynyt vieraslaji isosorsimo on löytänyt hyvän kasvuympäristön Valkojalta, joten paikka oli oiva valinta niittotalkoiden kohteeksi.
Niittoa tehtiin hieman eri puolilla kosteikkoa (LUVY / Maj Rasilainen)
Asiaosuuden jälkeen aloitettiin niittotalkoot. Isosorsimoa poistettiin niin niittämällä kuin juurineen irti kitkemällä. Tämän lisäksi sitä voidaan myös poistaa ruoppaamalla tai peittämällä kasvusto pressulla. Työn tuloksena saatiin aikaiseksi mainio kasa niittojätettä. Niittojäte kannattaa tuhota polttamalla ja sen voi toimittaa myös jäteasemille hävitettäväksi. Kannattaa ottaa etukäteen selvää oman lähiseutusi jäteasemien vieraslajien vastaanotosta.
Katiskasta kalaa keittiöön: kuinka käsitellä särkikalaa?
Lauantain maastopäivä pidettiin Enäjärven rannalla. Paikalle kertyi toistakymmentä (13) katiskakalastuksesta ja kalankäsittelystä innostunutta. Ensin tutustuimme katiskakalastukseen– miten katiskaa käytetään, mitä on hyvä ottaa huomioon sekä jaettiin vinkkejä. Tämän jälkeen pääsimme opettelemaan särkikalojen käsittelyä. Opastuksen jälkeen myös halukkaat pääsivät harjoittelemaan särkikalojen käsittelyä itse.
Kylmäketjusta huolehtiminen aina katiskasta keittiöön asti on tärkeää kalan lihan laadun säilyttämiseksi kuten myös kalan tainnuttaminen sekä verestäminen. Mikäli särkikaloista haluaa valmistaa raakakypsentämällä, esimerkiksi valmistaa cevicheä, on särkikalat syytä pakastaa loisvaaran takia.
Katiskakalastus on hyvä pyyntimuoto niin hoitokalastukseen kuin myös kotitarvekäyttöön.