HOLA Lake II -hankkeessa kartoitetaan isosorsimon levinneisyyttä ja samalla kerätään tietoa isosorsimon kasvusta ja palautumisesta niiton jälkeen.
Mikä on isosorsimo?
Isosorsimo (Glyceria maxima) on 1–2,5 metriä korkea monivuotinen heinäkasvi, joka kasvaa laajoina heleänvihreinä usein puolikelluvina kasvustoina vesistöjen rannoilla. Vieraslaji syrjäyttää massakasvustollaan alkuperäisiä rantakasveja eikä sillä ole luontaista vihollista tai kilpailijoita, mikä mahdollistaa sen leviämisen tehokkaasti. Se aiheuttaa rantojen umpeenkasvua, joka muuttaa haitallisesti esimerkiksi kalojen ja lintujen elinympäristöjä. Isosorsimo vaikuttaa myös heikentävästi virkistyskäyttöön kuten uimiseen ja veneilyyn.
Tunnista isosorsimo
- Isosorsimo muodostaa laajoja kasvustoja ja on suurikokoinen.
- Vaaleanvihreät ja jäykät lehdet, jotka ovat 5–15 mm leveät.
- Kukinnon haarat ovat selvästi karheat.
- Vastaavia kasveja ovat järviruoko ja piuru, mutta isosorsimon lehdet ovat alta kiitävät sekä lyhytsuippuisempia.
Torju
Isosorsimo kannattaa kitkeä heti havaittaessa pois juurineen. Se on helpoin tapa poistaa isosorsimokasvusto. Kasvinjäänteet kompostoidaan etäällä vesistöistä ja ojista. On tärkeää muistaa poistaa kasvinpalat vedestä, sillä kasvi saattaa jatkaa kasvua ja levitä paloista. Isosorsimoa voi torjua myös niittämällä, peittämällä tai ruoppaamalla.
– Maj Rasilainen, vesistö- ja kala-asiantuntija