Järvet ja lammet Länsi-Uudellamaalla

Länsi-Uudenmaan pintavedet kartalla >>

Länsi-Uudenmaan alueella sijaitsee lukuisia pieniä järviä ja lampia sekä myös koko Uudenmaan maakunnan pinta-alaltaan kaksi suurinta järveä – Lohjanjärvi ja Hiidenvesi. Näistä Lohjanjärvi on maakunnan suurin myös vesitilavuudeltaan, ja se on lähes 55 metrin maksimisyvyydellään valtakunnallisestikin syvä.

Lohjanjärvi ja Hiidenvesi, sekä useat muut Länsi-Uudenmaan järvet ovat luontaisesti savisameita ja reheviä, sillä alueen maaperä on monin paikoin luonnostaan ravinteikasta ja savista. Lohjanjärvellä ja Hiidenvedellä järvien epäsäännöllisen muodon, syvien selkäalueiden ja suljettujen lahtien vuoksi vedenlaatu vaihtelee suuresti järvien eri osissa.

Kuitenkin erityisesti alueen pohjoisosassa, Lohjan Pusulan kaupunginosan alueella, sekä etelässä, Raaseporin järviylänköalueella Tammisaaren ja Tenholan lähistöllä, on myös karuja, metsäalueiden ympäröimiä erinomaisessa ekologisessa tilassa olevia järviä.

Länsi-Uudenmaan järvet ja niitä ympäröivät luontoalueet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja virkistäytymiseen. Voit lähteä uimaan, kalaan tai melomaan järviketjun halki kohti merta. Lintujen elämää rehevillä kosteikoilla voit seurata lintutorneista ja alueella on useita helposti saavutettavia virkistyskohteita. Vesien puhtaudesta huolehtiminen on yhteinen asiamme.

Toimintamme vaikutus näkyy järvissämme

Vuosikymmenten saatossa monen Länsi-Uudenmaan järven veden laatu ja ekologinen tila on heikentynyt pääosin ihmistoiminnan seurauksena. Tilaan ovat vaikuttaneet voimakkaasti mm. teollisuuden, asutuksen sekä maatalouden ravinne- ja muu kuormitus. Kuormitusta tulee vesistöihin sekä pistemäisistä lähteistä kuten jätevedenpuhdistamoilta että hajakuormituksena maataloudesta, haja-asutuksesta ja metsätaloudesta. Liiallisen ravinnekuormituksen takia rehevöitymisen haittavaikutukset, kuten veden pinnalla kelluvat sinilevälautat, järvenpohjan happikato, rantojen umpeenkasvu ja kalaston muuttuminen särkikalavaltaisemmaksi, ovat arkipäivää monessa järvessä.

Lisäksi Länsi-Uudenmaan alueella on hyvässä tai erinomaisessa ekologisessa tilassa olevia järviä, jotka ovat alttiita metsätalouden vesistövaikutuksille eli ravinnekuormitukselle ja humuksen aiheuttamalle tummumiselle. Ravinnekuormituksen tavoin myös vesistöjen tummumisella on vaikutuksia kaikilla ravintoverkon tasoilla kasviplanktonista eläinplanktoniin, pohjaeläimiin ja kaloihin.

Valtion ympäristöviranomaisten julkaisemaan vesistön ekologisen tilan luokitukseen vaikuttavat veden laadun lisäksi erityisesti biologiset tekijät kuten kalaston ja vesikasvien tila. Vesistöjen ekologisen tilan luokitus määritetään säännöllisesti muutaman vuoden välein.

Lisätietoja: